Rozstępy są to zmiany skórne, które wizualnie dają wrażenie rozchodzącej się i pękającej skóry. Główną przyczyną powstawania rozstępów są szybkie zmiany masy ciała, które powodują mocne rozciąganie tkanki skórnej. Nasza skóra zbudowana jest głównie z włókien kolagenowych i elastynowych, które nadają jej cech elastyczności i rozciągliwości. [...]
[...] o to, aby miały one możliwość ćwiczeń. Czy kreatyna może wspierać układ kostny? W samych kościach nie znajdziemy zbyt dużo kreatyny. W ujęciu jej całościowych zasobów w organizmie może to być mniej niż 5%. Jednak na poziomie komórkowym jest ona zaangażowana w procesy tworzenia kości. Przenosząc także doświadczenia pokazujące możliwy przyrost [...]
[...] krwi, jak i poziom spożycia oraz źródła pokarmowe (warto wybierać zwierzęce) żelaza. Prawie 1 na 10 pań poniżej 50. roku życia może mieć niewystarczający poziom żelaza w organizmie. Punkt czwarty do analizy - eliminacja Kolejną sprawą, którą należy rozpatrzyć pod kątem ewentualnych niedoborów minerałów i witamin, będzie celowe eliminowaniem [...]
Na takie stwierdzenie chyba jeszcze zbyt szybko. Ale…? Jednak już o wspomaganiu zdrowia kobiety zmagającej się z zespołem policystycznych jajników sądzę, że można wspominać. Zanim jednak przyjdziemy do szczegółów, krótkie wprowadzenie na temat zespołu policystycznych jajników. Karnityna - co ona może…? Wiele badań naukowych wykazuje bowiem, że [...]
Każdy, kto choć trochę zagłębił się w dietetykę wie, jak ważną rolę pełnią aminokwasy i związki o pochodzeniu aminokwasowym w organizmie. Jedną z najcenniejszych dla organizmu pochodnych aminokwasowych jest kreatyna, która dostarczana może być do organizmu poprzez konsumpcję mięs lub suplementów diety, a także w niewielkim stopniu wytwarzana może [...]
[...] i/lub przedwczesnej śmierci. Zakres ten odpowiada bardziej konserwatywnej definicji zakresu normy zaproponowanej przez Kumara i Berl. Ponieważ spadek zawartości wody w organizmie jest najczęstszą przyczyną wzrostu stężenia sodu, wyniki te sugerują, że u osób, u których stężenie sodu w surowicy przekracza 142 mmol/l, konsekwentne [...]
Kawa, bez wątpienia, jest jednym z najbardziej popularnych napojów na całym świecie. Ludzie piją ją rano, w trakcie przerw w pracy, podczas spotkań towarzyskich, a nawet wieczorami. Kawa jak wiadomo jest źródłem kofeiny, która pobudza i poprawia koncentrację. Wokół picia kawy krąży wiele opinii, w tym jedna, która dotyczy jej wpływu na wagę. Czy [...]
Wiele osób zadaje sobie pytanie: po co robić cardio? Ile razy w tygodniu musimy go robić, jak długo, czy wogóle jest on nam potrzebny? Niektórzy twierdzą, że cardio może doprowadzić do katabolizmu mięśniowego oraz zmniejszyć intensywność budowania masy mięsniowej. Za to trening siłowy całkowicie wystarczy, aby utrzymać serce i organizm w dobrej [...]
[...] dwóch tygodni, faktycznie często tak się dzieje! Nie jest to jednak utrata tkanki tłuszczowej, a zmniejszenie ilości glikogenu/węglowodanów i wody z nim związanej w naszym organizmie. Ekstrapolując badania na zwierzętach, przyjmuje się, że każdy utracony gram glikogenu powoduje ubytek od 2 do 4 g wody. Stąd ”magiczne” początkowe “sukcesy [...]
[...] które obiecują cuda w trzy dni. Odchudzanie nie trwa tak krótko. Owszem, możesz zobaczyć niższą wagę w tak krótkim czasie, ale wiedz, że będą to w większości wahania wody w organizmie. Prawdziwa redukcja to dłuższy proces - co wcale nie oznacza, że proces ten jest skrajnie trudny do przejścia. Pamiętaj, że diety cud są zwykle oparte na wyjątkowo [...]
Zarówno chłodzenie, jak i nagrzewanie tkanek mogą przynosić określone korzyści zdrowotne i wpływać na regenerację powysiłkową. Niestety, wiele osób propaguje rozmaite metody, przypisując im niezwykłe, wręcz mityczne właściwości. Dwa najbardziej znane przykłady dotyczą korzystania z zimnej wody („morsowanie”) i sauny. Gdy odwodnienie jest [...]
[...] biologicznej, albowiem charakteryzuje się wzorcowym aminogramem, czyli taką kompozycją aminokwasów, która zapewnia optymalny przebieg procesu syntezy białek w naszym organizmie. Jak bowiem się okazuje, spożywanie kazeiny może odgrywać znaczącą rolę w ochronie naszego przewodu pokarmowego przed nowotworami oraz utrzymaniu prawidłowego [...]
[...] zrównoważoną dietę, nie mamy takiej ochoty na wysokokaloryczne posiłki i mamy możliwość kontroli tego, co jemy. Jak trzymać w ryzach hormonu głodu? Poziom greliny w naszym organizmie jest przeciwstawny do poziomu leptyny, hormonu, który wysyła informację do naszego mózgu, że nie jesteśmy już głodni. Leptyna wyznacza poziom sytości, a im jej [...]
Tryb życia, szczególnie spora ilość pracy, obowiązki w domu, treningi, często sprawiają nam spore problemy, jeżeli chodzi o dietę i jej przygotowanie. Problemy tego typu często przytrafiają się osobom początkującym i niezdecydowanym, które jeszcze nie do końca zmieniły swój wcześniejszy tryb życia, a są w trakcie tego procesu. Jakość w praktyce [...]
Na co dzień nie wyobrażasz sobie dnia bez aktywności fizycznej - biegasz, pływasz, jeździsz na rowerze, chodzisz na siłownię. Dzięki temu, że jesteś aktywny, naprawdę dobrze się czujesz. Przychodzi lato i wyjeżdżasz na wakacje. Cieszysz się na nadchodzący wypoczynek, jednak po dwóch dniach leżenia „plackiem” na plaży zaczynasz tęsknić za swoimi [...]
Mianem jesiennej depresji zazwyczaj określamy obniżony poziom nastroju, gdzie pogoda za oknem nie rozpieszcza, a brak promieni słonecznych sprawia, że czujemy się przygnębieni. Oprócz samego działania stricte ukierunkowanego na funkcjonowanie psychiki zaczynamy odczuwać również powiązanie somatyczne, jak brak energii, wydłużony czas regeneracji, [...]
Każdy, kto trenuje już od pewnego czasu na siłowni, interesuje się tematyką diety czy fitness doskonale wie, że aby budować mięśnie, konieczna jest odpowiednia podaż białka, bodziec w postaci treningu, dobrze zbilansowana dieta oraz odpowiednia regeneracja. Niestety wraz z dodatnim bilansem kalorycznym, koniecznym do budowania mięśni, przybywa nam [...]
[...] powinny być ukierunkowane na wykrycie czynników zapalnych, jak i czynnika reumatoidalnego, który może wskazywać nam na rozwijający się reumatyzm czy też stan zapalny w organizmie. Warto tego typu badania wykonać po okresie około 3-5 dni wypoczynku od treningu siłowego, gdyż uszkodzenia mięśni naszego ciała mogą podnosić parametry prozapalne [...]
Aminokwasy, zaraz po wodzie, są najobficiej występującymi związkami chemicznymi w organizmie. Jednym z nich jest glutamina, która uznawana jest za jeden z najważniejszych i najbardziej wszechstronnych aminokwasów w diecie człowieka. Jej rolę dobrze scharakteryzowano zarówno w kontekście zdrowia jelit, jak i funkcjonowania układu odpornościowego. [...]
[...] jak daptomycyna i dapson, zostały zidentyfikowane jako mające znaczący wpływ przeciwko przetrwałym komórkom bakterii boreliozy w modelach badawczych poza i w żywym organizmie, ich zastosowanie w praktyce klinicznej ograniczone jest przez skutki uboczne, wysokie koszty terapii, konieczność podawania pozajelitowego oraz słabą penetrację [...]